αρχικ σελδα Βραβεα
   
en
2003, Cho Oyu 8201. T , , . , . . Ελλδα, οι ορειβτες εναι τοιμοι να εγκαταλεψουν το εγχερημα, σπου ανακαλπτοντας να παλι γρμμα του Χρστου, αποκτον να καινοργιο κνητρο. Η ομδα ξανασμγει βρσκοντας με αυτ το τρπο την απαρατητη δναμη για να συνεχσει.

Την νοιξη του 2004, ξεκινει την ανβαση στο βερεστ ενισχυμνη με τη συμμετοχ του γνωστο ελληνοαμερικανο ορειβτη Pete Athans. ταν μως οι ορειβτες ρχονται αντιμτωποι με την σκληρ πραγματικτητα ενς θαντου στο βουν για δετερη φορ, η πστη στο ραμα και το ομαδικ πνεμα, απομνουν ως το τελευταο απθεμα το οποο καλονται να επιστρατεσουν, για την πραγματοποηση του στχου.


Η ιδα για την κινηματογρφηση της πρτης Ελληνικς Αποστολς στην κορυφ του βερεστ, γεννθηκε ταυτχρονα με την σσταση της ορειβατικς ομδας. Αρχικ λγω της απουσας οικονομικς στριξης η αισιοδοξα μας ταν συγκρατημνη, μως με την εμφνιση του Παλου Αγγελτου ως χορηγο της αποστολς HELLLAS EVEREST 2004, το σχδι μας σντομα ρχισε να παρνει σρκα και οστ.

Το πρτο τεστ γινε την νοιξη του 2003 στην κορυφ Cho Oyu 8201μ. Σκοπς της αποστολς αυτς ταν να λειτουργσει ως μια γενικ πρβα σε λα τα εππεδα. πρεπε να δοκιμαστε η συνοχ της ομδας, οι τηλεπικοινωνες, τα αντσκηνα, ο ορειβατικς και κινηματογραφικς εξοπλισμς και πολλ λλα. Συγκεκριμνα, η κινηματογρφηση σε υψμετρο πνω απ οχτ χιλιδες μτρα θα γινταν για πρτη φορ στα ελληνικ χρονικ, πργμα που επιβρυνε το εγχερημα με επιπρσθετες ανγκες τεχνογνωσας και οργνωσης. Οι κμερες, για παρδειγμα, πρεπε να εναι σε θση να λειτουργον για ενμιση μνα σε μια περιοχ που δεν υπρχε παροχ ηλεκτρικο ρεματος και οι θερμοκρασες τον περισστερο χρνο κυμανονταν κτω απ το μηδν, για να αναφρω να απ τα πιο βασικ.

Η απρσμενη μως κβαση των γεγοντων, με τον αρχηγ Χρστο Μπαροχα να χνει την ζω του την τελευταα μρα της αποστολς, δωσε στο εγχερημα μια δραματικ τροπ. Απ εκενη τη στιγμ, για μνα προσωπικ, δεν επρκειτο πια για μια απλ καταγραφ της ορειβατικς δρσης. Με την απλεια του συντρφου μας, ρχισε να γεννιται ανμεσ μας κτι πιο βαθ, κτι που σημδεψε λα τα μλη. Μια κινητρια δναμη που μας νωσε ακμη περισστερο και ταυτχρονα μας ωθοσε στο να συνεχσουμε. Επιστρφοντας απ το Cho Oyu λοι μας προσπαθοσαμε να διαχειριστομε τα ντονα συναισθματα και εγ μοντροντας στο στοντιο, ξαναζοσα λες τις στιγμς της αποστολς απ την αρχ. Προν αυτς της περιδου ταν η ταινα «Cho Oyu», η οποα κανε πρεμιρα στο 7ο Διεθνς Φεστιβλ Ντοκιμαντρ Θεσσαλονκης.Το πολχρωμο κοιν που γμισε τις αθουσες στις δο προβολς του φεστιβλ, χρισε στην ταινα το Βραβεο Κοινο για ντοκιμαντρ ως 45 λεπτ. Το βραβεο αυτ εναι και το μοναδικ βραβεο που απονμεται στο φεστιβλ, εκτς απ το βραβεο της διεθνος επιτροπς FIPRESCI. Η δικριση ταν μεγλη δνοντς μου κουργιο αλλ αυξνοντας ταυτχρονα και τις απαιτσεις για τη συνχεια.

Στο βερεστ, ο πχης ανβηκε ακμη πιο ψηλ, μως η σωστ οργνωση, η αποφυγ λαθν και οι ευνοκς καιρικς συνθκες, συντλεσαν στην υποδειγματικ διεξαγωγ της ανβασης και των γυρισμτων.

Με την ολοκλρωση της αποστολς, τον Ιονιο του 2004, γρω στις 70 ρες βντεο μπκαν στο ρφι και περμεναν πλον να γνουν ταινα. Ο Παλος Αγγελτος ο οποος εχε αρχικ εκφρσει τη θλησ του για συμμετοχ στην παραγωγ, αποχρησε απ το προσκνιο τσο απρσμενα, σο απρσμενα εχε κνει την εμφνισ του. Ξαφνικ η παραγωγ μεινε μετωρη και χωρς οικονομικ στριξη. Στο μεσοδιστημα, εν αναμον και με την ελπδα κποιας υποστριξης, συμμετεχα στην οπτικοακουστικ παραγωγ του Φεστιβλ μαθητικν συγκροτημτων Schoolwave, πργμα που με απορρφησε για τα επμενα δο χρνια, χαρζοντας μου αξχαστες στιγμς και λλο να Βραβεο Κοινο, στο Φεστιβλ Θεσσαλονκης

σπου, την νοιξη του 2009 μετ απ την πολτιμη συμβολ λων των συνεργατν και φλων που πστεψαν στην ιδα και βοθησαν στην παραγωγ χωρς να αμοβονται, η ταινα "Απ τον λυμπο στο βερεστ", επιτλους πραγματοποιε πρεμιρα στο επσημο πργραμμα του 11ου Φεστιβλ Ντοκιμαντρ Θεσσαλονκης. Αυτ τη φορ συμμετχοντας στην κατηγορα μεγλου μκους, η ταινα κατατσσεται δετερη στα Βραβεα Κοινο, ντας ταυτχρονα και η πρτη ανεξρτητη παραγωγ. Δυστυχς μως ο ανεξρτητος χαρακτρας της, δεν βοθησε στην πορεα της μσα σε μια κρατικοδαιτη ελληνικ κινηματογραφικ πραγματικτητα…

Παρ την μεγλη επιτυχα των προβολν και την συγκινητικ ανταπκριση του κοινο -ορειβατικο και μη- η κδοση της ταινας σε DVD, εχε να ξεπερσει ναν ακμα, τελευταο, σκπελο. Αυτς ταν η εξασφλιση λων των μουσικν και λλων πνευματικν δικαιωμτων. Το συγκεκριμνο πρβλημα απαιτοσε κυρως χρματα. Σε αντθετη περπτωση, θα χρειαζταν απλς τα δια συστατικ που χρειστηκε και η δια η ανβαση στο βερεστ: ραμα, πστη, δουλει, υπομον και επιμον.
Σε αυτ την τελευταα φση μως δεν μασταν πια μνοι. Το κοιν εχε μθει για την ταινα και η θερμ υποστριξη και συμπαρστασ του, λειτοργησε απ εκε και πρα ως η κινητρια δναμ μας.

Οκτ χρνια μετ την αποστολ στο βερεστ, το DVD εναι τοιμο και μπορ να πω –σο υπερβολικ και αν ακογεται- πως αυτ το στδιο υπρξε πολ πιο δσκολο απ την δια την ανβαση στο βουν. Στο βουν η αντπαλη δναμη εναι ξεκθαρη. Στην καθημεριντητα, μως, εναι συγκαλυμμνη και δυσδικριτη και αυτ ως πολτες αυτς της χρας δυστυχς το βινουμε σε πολλ εππεδα…

Παρλα αυτ οτε μια στιγμ δεν αποδχτηκα τη πιθαντητα να τα παρατσω. ταν μλιστα ρχισα να δχομαι μηνματα απ παιδι που δεν γνριζα προσωπικ, πως, "Δνετε λλη ελπδα σε σους χουν στχους και χουν χσει τις ελπδες τους! ", για μνα η ολοκλρωση αυτς της ταινας εχε γνει πλον μονδρομος.

Ευχαριστ θερμ, λους σους με την παρουσα σας γνατε συνοδοιπροι σε αυτ το υπροχο ταξδι.

ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΑΝΤΟΣ

 
 
 
Gallery
Gallery
 
 

 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 


Θα χρειαστε ραμα, δσμευση και σκληρ προσπθεια
Χ. Μπαροχας
 
Facebook  
Copyright © 2012 - All Rights Reserved designed n' developed by mikropixel